SAN 2019

Het condoomgebruik onder jongeren in Nederland is de afgelopen jaren sterk gedaald. Gebruikte in 2009 nog meer dan 35% een condoom met een nieuwe partner, in 2017 was dit gedaald tot minder dan 30%.

Gebruikte in 2009 ruim 80% van de seksueel actieve jongeren een condoom, in 2017 was dit gedaald tot minder dan 55%.

Deze scherpe daling loopt gelijk op met een verlaging van het budget dat verstrekt wordt aan instellingen die sekseducatie verzorgen en veilige seks promoten.

SOA AIDS Nederland vroeg ons om te helpen het teruglopende condoomgebruik onder jongeren in Nederland onder de aandacht te brengen. De eerste winkel ter wereld waar je condooms kunt passen voordat je ze koopt, was het gevolg.

De ‘Try Before You Fly’ shop was meteen een groot succes. De shop was slechts zeven dagen open maar domineerde het nieuws de hele week. Bijna alle grote publicaties in Nederland besteden er aandacht aan en duizenden mensen bezochten de shop op Utrecht Centraal.

Earned media:o.a. 3FM, Radio 538, FunX, NOS Journaal, Editie NL, Glamour, Linda.nl, NPO1, NPO2, RTL, Gelderlander, Telegraaf, Trouw, Volkskrant, AD, Metro Nieuws, NU.nl, PowNews, Spuiten en Slikken.